Fietsen en stenen

Hoi iedereen in het al koude gure Nederland, (denk ik;)

Hierbij mijn 2de verslag en zoals beloofd komt er het onderdeel fietsen en stenen in voor.

Maar allereerst heel erg bedankt voor jullie reacties, dit doet me echt goed en is tevens een extra stimulans om er iedere keer weer werk van te maken.
Soms voel je je toch echt ver weg van je vertrouwde THUIS, en dan is het leuk om jullie reacties te lezen!!!
Ben al wel goed ingeburgerd hier, ze kennen me al een beetje ....
in het begin voel je je zo "blank" tussen al die zwartjes...

De fiets, ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat je er letterlijk de kost mee kon verdienen, en dan bedoel ik natuurlijk geen Bart Brentjes (MTB Olympisch goud, alweer lang geleden) of een Leontien van Moorsel (op de weg...)

Voor de mensen hier kun je het grofweg in 3 groepen verdelen:
De eerste groep is de fietstaxi
De tweede groep is het transport
De derde groep is woon/werk verkeer.

De eerste groep, de fietstaxi, dit is de goedkoopste manier om van A naar B gebracht te worden. Ik heb er zelf nog geen gebruik van gemaakt maar ga het zeker een keer uitproberen. Ik weet niet precies wat het kost maar dat zal niet veel zijn. Vooral 's morgens en aan het einde van de dag hebben die het druk om mensen naar hun werk, de school, de markt, de stad enz. te brengen.
Voor degenen, waar dit nog te duur voor is, die lopen, wat hier ook een hele grote groep is, zo niet de GROOTSTE groep.
De wat "luxere" fietstaxi's hebben een gestoffeerde iets vergrote "pakkendrager". Dit zal zeker zo comfaortabel zitten gezien de kwaliteit van de gemiddelde weg hier (de meeste wegen zijn zandwegen met gaten, bulten en keien.) Wat alle fietstaxi's gemeen hebben is een tweede 'stuurtje' net achter het zadel waar de passagier zich aan vast kan houden. Vaak hebben ze de fiets 'versierd' met geschilderde katholieke spreuken b.v. 'God is the best'... De fietstaxi wordt vooral gebruikt door 'grote mensen' zowel mannen als vrouwen. Aan deze taxivorm zit wel een nadeeltje, als ze tegen een heuvel opwaarts moeten kan de 1pk het letterlijk niet trekken, passagier moet afstappen en samen lpen ze naar de top van de heuvel om vervolgens met z'n tweeën weer hard naar beneden te 'suizen' en dat gaat soms wel hard met alle voetgangers, wat motoren en een paar auto's op de weg. De meesten hebben daarom een luide bel gemonteerd op de voorgavel en die werkt als een soort dynamo op het voorwiel, deze wordt bediend met een remhendel want de remmen doen het toch bijna niet!! Dit is vaak best wel een komisch gezicht als ze op snelheid bergafwaarts gaan.

Dan de tweede groep, het transport, ook dit is weer een grote groep die er letterlijk de kost mee moet verdienen. Fietstransport is hier een breed begrip, dit kan variëren van grote zakken maïs , zo zwaar beladen dat ze niet meer kunnen fietsen maar het geheel lopend moeten duwen, tot levende geiten en varkens die op een houten frame op de pakkendrager gebonden zijn, houten balken, brandhout, stalen golfplaten die zo dun zijn dat je ze op kunt rollen, grote zakken houtskool enz.
In het begin was dat best wel een raar gezicht, die levende dieren. (Denk dat het bij ons ondenkbaar zou zijn...)
De geiten gaan rechtstreeks naar de markt waar ze ter plekke geslacht worden en vaak staat de tweede geit 10m verder op te wachten op zijn onvermijdelijk lot...
De gehele geslachte geit hangt aan een kraam en op het einde van de dag is er niet veel meer van over...

De laatste groep, de mensen die een eigen fiets hebben voor 'woon/werkverkeer dit is een kostbaar bezit hier, de fiets wordt dan ook helemaal 'afgereden' tot hij letterlijk uit elkaar valt. Hij gaat dan niet naar de oudijzerbak (langs het 'Blaosschuurke" in Langenboom;) maar wordt dan nog letterlijk uit elkaar gehaald en tot het laatste schroefje verkocht...zie foto.
Ik denk als Ben van Tienen (bekende fietsenmaker uit Zeeland) zijn zolders eens goed op zou ruimen en alle 'sund' (voor degen die niet weten wat dat betekent: zonde om weg te gooien, maar het word toch nooit meer gebruikt) naar hier zou sturen, zouden ze er hier de koning te rijk mee zijn...

Dan de stenen,

Je hebt er 2 soorten in, stenen die alleen in de zon gedroogd worden en de gebakken stenen. De 1ste soort is de minst duurzame (maar wel de goedkoopste!!)
Alle stenen worden gemaakt van de 'grond' hier , al het zand is hier rood/bruin van kleur , een soort klei/leemachtige grond. Ze mixen het zand met water (zonder bindmiddel) zodat je een soort modder krijgt. Deze dikke modder wordt in een houten mal geperst (mal zie foto) en meteen omgekeerd te drogen gelegd in de zon.
Na ongeveer een week zijn ze voldoende uitgehard zodat ze als metselstenen gebruikt kunnen worden. Daar deze stenen niet gebakken zijn en geen bindmiddel hebben, zijn ze zonder 'bescherming' niet erg duurzaam. Als je iets van deze stenen bouwt moet het dak voldoende overseek hebben om de muren enigszins tegen de regen te beschermen.

Bij de 2de soort is de basis hetzelfde als bij de 1ste, met het verschil dat deze wel afgebakken worden. Als deze stenen ook voldoende gedroogd zijn worden ze opgestapeld tot een soort piramide. Aan de onderzijde worden tunnels gespaard waar later het hout in gestookt word. Als de grote stapel klaar is wordt deze aan de buitenzijde dicht gesmeerd met klei/leem (hetzelfde materiaal waar ook de stenen van gemaakt zijn) zodat er een dicht geheel ontstaat.
Dan kan vervolgens het stookproces beginnen, de tunnels worden gevuld met hout en aangestoken. Het stookgat wordt ook nagenoeg dicht gemetseld (er kan dan nog net genoeg lucht bij voor het verbrandingsproces).
Na ongeveer een dag stoken zijn de stenen gebakken (niet zo hard als bij ons, maar in ieder geval een stuk duurzamer...) Het duurt dan nog ongeveer een week voor de stapel afgekoeld is. De leemlaag wordt verwijdert aan de buitenzijde waarna ze klaar zijn.

Men begint hier te merken dat het hout schaarser wordt.
Ze hebben ook ontzettend veel hout nodig voor het koken,idereen kookt hier op hout of houtskool.De goedkoopste manier is op hout koken (zie foto) maar voor de mensen die iets meer te besteden hebben die koken op houtskool. Hiervoor hebben ze allemaal dezelfde eenpits toestelletjes, die ook weer hier ter plekke gemaakt worden (ook weer van afval ijzer) Wij (mijn huismoeder, luxe hè) koken op houtskool, is een luxe maar het blijft omslachtig. Als ze 's morgens komt ( 5 uur in de mnorgen en dan heeft ze al ruim een uur gelopen!!) is het eerste wat ze doet het vuur aanmaken om water te koken voor onze ontbijtkoffie.
Ook het avondeten wordt op het eenpits toestel klaargemaakt, we eten veel rijst/spaghetti met groenten (geen vlees!!) en vrijdag is onze 'frietdag' net als de bouwvakkers in Nederland op het einde van de week. Ik ben pas uit wezen lunchen (85 cent!!) op een zterdag in Zomba en ook daar kookten ze ook op houtskool onder een afdakje. Best wel raar als je dat met onze RVS horeca keukens vergelijkt.
Maar ja alles is hier anders en veel eenvoudiger als in Nederland.

Dan nog even wat de wekzaamheden betreft, we renoveren best wel veel daken want het regenseizoen is begonnen. We hebben gisteravond en nacht de eerste echte buien gehad (het regent dan heel hard en uren lang...)
Als je dan 's morgens opstaat denk je, het zal wel een waterpartij zijn maar alles is dan al weggetrokken. Je kunt dan alleen nog zien aan alles wat meegespoeld is dat het hard geregend heeft. Ik heb ook mijn eerste sponsorgeld aangesproken, heb nieuw houtwerk gekocht voor een dak dat echt versleten was. Dit gaan we op korte termijn vervangen. Het huis is van een oma met dochter en kleinkinderen. De man des huizes is overleden , dus geen inkomen.
Heb ook een zak ballonnen gekocht (voor het vaste speeluurtje op de maandagmiddag voor de kinderen hier in de community) voor de meisjes en voor de boys een nieuw leren voetbal!
Ze waren de koning te rijk want normaal voetballen ze met een bal van opgerold plastiek!!
Neem de bal wel iedere keer mee naar ons huisje, anders wordt het vechten wie de bal mee mag nemen...

Zo, ik denk dat ik maar eens stop met schrijven anders wordt het stukje veel te lang, maar soms moet ik het uitgebreid omschrijven om het duidelijk te maken omdat ALLES zoveel anders is bij ons....
Oh ja ben pas ook naar een begrafenis geweest, maar daar schrijf ik de volgende keer wel over.

Heel veel ZONNIGE groeten, en tot het volgende stukje...

Dan zal het wel bijna kerst zijn, kan me er nog niets bij voorstellen..., alhoewel we zitten trouwens regelmatig met kaarslicht te eten 's avonds, hebben maar af en toe stroom, dus toch een beetje kerstsfeer ;) en sommige winkels zijn al versierd met kerstslingers en zo...

Echt als laatste enkele wist je...

Dat niemand hier een horloge draagt!!

Dat de voetgangers uit moeten kijken op het zebrapad, (in de stad)
daar de auto's voorrang hebben, lees nemen.

Dat geen enkel huis hier een goot heeft

Dat er hier geen APK is, de auto's zitten soms letterlijk met tyrips
aan elkaar

Dat er bijna niemand een bril draagt

Dat er 's nachts een auto rond rijdt die alle bewakers wakker fluit
die de wacht houden voor de huisjes.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Paul

Hoi Ben, wat een leuk verhaal en wat een belevenis moet dit voor jou zijn. Ik ben net terug van Abu Dhabi, het andere uiterste van wat er in de wereld bestaat. Je vraagt je natuurlijk wel altijd af wie hier het meest tevreden is.
Ben heel veel plezier / succes en tot je volgende verhaal. Gr. uit Nisseroi

Nellie Maassen

Wat een verhaal Ben; ik zie het zo voor me. Van de zus van Peter, die in Rwanda was totdat daar een oorlog uitbrak, weet ik dat er een groot verschil is in het leven daar en ons leven hier. En die verschillen deel jij nu met ons. Geweldig! Lang leve het internet! Groetjes van een opa en oma die morgen, echt Hollands, Sinterklaas vieren met de kleinkinderen in een mistig en koud Nederland.

Marij

Goeiemorgen het is zondagmorgen een lezing in de mis kan niet mooier zijn!!! Wat een verhaal,waar wij nu weer eens op de feiten worden gewezen door jou verhaal en mooie foto,s ben je al goed gewend aan de temperatuur daar? Hier is het zonnig en lekker gevroren en de kerst begint in zicht te komen
Succes verder knuffel uit beers

Hermien - Simon

Even de mail controleren vanochtend dacht ik. Na een zware en besprenkelende culinaire avond zie ik met slaperige ogen dat je tweede verslag op de mail staat. Eten daar of hier is toch een wereld van verschil.
Als ik het vuurtje zie, kolen of hout denk ik onze inductieplaat doet het zelfde alleen wat sneller.
Zo kan het dus ook wat zijn wij gruwelijk verwend. Deze realiteit die jij ervaart zouden we allemaal een periode mee moeten maken. Weet zeker dat er minder gezeurd gaat worden
We hebben het weer met veel interesse gelezen en de foto's geven een goed beeld van de omstandigheden ter plaatse.
Op TV hebben we vaak beelden gezien vanuit Afrika maar zo'n persoonlijk verslag is toch anders. De details die jij beschrijft geven een beter inzicht in de gang van zaken.
Als je van een fietstaxi gebruik maakt controleer dan even de remmen. Een heel avontuur om daar de berg af te racen. Technisch niet alles ok begrijp ik.
We gaan ons weer richting kerst begeven, de tijd vliegt voorbij. Voor mijn gevoel heb een maand of 5 geleden de boom naar boven gesjouwd. Nu moet hij alweer naar beneden, laat hem denk ik maar opgetuigd staan als Hermien het goed vindt.
Ben, dank voor je mail, veel werkplezier ondanks de totaal andere omstandigheden. Het zal je een enorm goed gevoel geven dit te kunnen doen.
Heel bijzonder de laatste punten in je mail. Goed idee het horloge thuis te laten, is het leven minder jachtig hier. Ook weinig brildragers bij jullie. Dat komt veel vaker voor in de verre landen. Een vriend van ons die al jaren in Thailand woont heeft ook die ervaring. Samen met een opticien ook een nederlander
hebben ze met nog wat vrijwilligers een werkgroep. Op eigen kosten gaan ze in de afgelegen gebieden mensen indien nodig van een bril voorzien. Sponsoren ondersteunen dit project met meetapparatuur en glazen en monturen. Ook oude monturen en glazen kunnen ze gebruiken. Begin dit jaar waren we bij hem en vertelde ons dit. Er zijn mensen bij met zulke slechte ogen die geen kleur meer zien.
Min 8 min 10 geen uitzondering. Een openbaring voor die mensen dat ze dan weer scherp zien. Geweldige invulling van mijn tijd hier vindt hij. Heel dankbaar werk. Zo zie je dat we nog heel veel voor andere mensen kunnen betekenen.
We houden kontakt,
Hartelijke groeten van ons, Hermien en Simon
Geert VB

Hey Ben,

na jou verhaal hebben de meeste lezers een beter beeld gekregen van hetgeen zich daar in de rgio afspeelt. Een andere wereld, met andere normen en waarden, primitief, en duurzaam.
Het moet een goed geven als je mensen kunt helpen die dit ook echt nodig hebben. Ga door met dit goede werk en blijf gezond. Ik kijk al uit naar je volgende verslag. Groet Geert

René van Dongen

Hé Ben,
Ik heb wederom genoten van je prachtige verslag en foto's. Het zou goed zijn als heel Nederland als een soort 'sociale dienstplicht' een aantal maanden onder zulke primitieve omstandigheden zou moeten leven. Wat zijn wij verwend in dat decadente landje waarin wij leven. Ik kijk alweer uit naar je volgende verslag. Gegroet, René van Dongen. Oh ja Ben...ik zou het woord 'zwartjes' maar niet meer gebruiken als ik je een tip mag geven....Voor je het weet heb je Sylvana Simons daar ginds op je dak...Google voor de zekerheid maar even... ;-)

Niels

Hoi pap, mooi verhaal hedde er van gemaakt.
Geeft een goede indruk van je avontuur.
Het is zo te lezen een ander ritme dan thuis.
Succes daar nog!

Groeten Niels

Joost

Hey Ben

Zo te lezen gaat het goed en het is inderdaad hier koud maar wel mooi zonnig
Wat wij hier niet meer in de gaten hebben is dat wij het wel heel lux hebben zonder het te weten.
we stappen in de auto om een paar 100 mtr verderop bij de slager een worst of een biefstukje ( om soep te trekken ) te halen en dat elke dag weer !!!
PS
Das ook wa daar bij jou voor Pedro oe zwager, dan kan ie zijn truifel starten en aan het metselen met die stenen.
groetjes Joost

Lotte

Hoi pap,
Mooi verhaal weer! Je kunt goed schrijven zeg! Mocht je ooit niet meer verder willen in de interieurbouw, kun je nog een cariere switch overwegen ;-)
Zal nog steeds wel eens lastig zijn om je aan te passen aan het Afrikaanse tempo denk ik?
Geniet er maar van!
Groetjes Lotte

Loes

Hoi pap,
Mooi verwoord! Leuk om te lezen en fijn om zo uitgebreid van je te horen.
Heb je al iets gedaan met de leesbrillen die je bij had? Zo te lezen kunnen die nog wel eens goed van pas gaan komen.
Wij gaan vanavond lekker kaasfonduen bij mama, haar kookkunsten zul je toch vast wel eens ooit missen.
Groetjes, Loes

Willemien

Salut Ben,

Wat heb je heerlijk uitgebreid verteld over 2 onderwerpen....daar houd ik van, dan kan ik het me zo voor de geest halen (en me een beetje in jouw Afrikaanse avontuur inleven) Tsjonge, lijkt een heel andere wereld waar jij nu bent terwijl we toch allemaal op diezelfde aardbol wonen!!!

Ik kan me voorstellen dat het soms komische momenten oplevert als je zo om je heen kijkt. Wat wordt een mens inventief als de winkels niet vol liggen of als er geen geld is om nieuwe dingen te kopen. Kunnen wij nog heel wat van leren!!!

Succes Ben met je werk daar en geniet van je eigen 'huismoeder'....dat is dan wel weer een grote luxe!!

Ik kijk uit naar je volgende verhaal, hartelijke groeten van Willemien.

Melis van de Bovenkamp

Hallo Ben,
Leuk geschreven stuk, hoe bevalt het wat relaxte leven? Kun je al wennen aan het ritme en heb je hulp bij het renoveren? Is daar geen oerwoud, omdat je zegt hout wordt schaars? Hebben ze wel een markt voor ruilhandel, wat is de betaal eenheid? Je hebt leuke foto's gestuurd! Heb je al veel gelezen? Ik ben benieuwd naar je volgende blog. Groetjes uit het kille Nistelrode!!

Bert en Erna van der Toorn

Hallo Ben, Wat blijft het onwerkelijk om te lezen. Iedereen weet dat het zo ook kan zijn maar wanneer je je realiseert dat jij daar middenin zit is het iets beter voor te stellen hoe het moet zijn mede door de wijze waarop jij het beeldend beschrijft. Ik blijf het nog steeds bewonderenswaardig vinden wat jij doet.
Ik ben ook heel erg benieuwd hoe mensen op jou reageren. Kun jij communiceren met de mensen en kun je dan uitleggen hoe het er in Nederland er aan toe gaat? Ik kan me echter ook voorstellen dat je dit juist niet doet. Wat hebben zij er eigenlijk aan?
Fijn dat Lotte binnenkort naar jou toegaat. Ik ben ook zeer benieuwd hoe zij terugkomt.
Wat mooi dat jij het geld goed kunt inzetten. Kan een donatie straks ook structureel gedaan worden voor dit project. Dan weten we dat het goed terechtkomt. Wij hopen dat jij een fijne tijd ervaart ook al zal de Kerst wel lastig zijn om daar alleen te zijn. Maar wellicht vindt jij wel een manier om dit ook daar tot een feestje te maken.
Wij wensen jou heel veel succes en ook werkplezier.
Groet Bert en Erna vn der Toorn

Hermann en Marianne

Hallo Ben,

Wat een verhaal weer! En ook de foto's geven een mooie impressie van het land waar je nu verblijft.
Inmiddels ben je dan bijna alweer 2 maanden ginder. En terwijl het weer hier op en neer gaat van winters koud naar lente-achtig en weer terug, haha, zal die kachel daar bij jou wel maar één stand kennen: gewoon warm!!
Het zal zeker een vreemde kerst zijn voor je, zo ver van huis, net als dat ook voor je familie zal zijn,maar het is wel een gedenkwaardige dit jaar.
Fijn dat je toch zoveel goede dingen daar kunt doen. Toch bijzonder dat je een constructieve bijdrage kunt leveren en een verschil kunt maken in het leven van veel mensen daar.

Rest mij jou vanaf deze plek toch een vredige kerst te wensen en zo glijden we langzaam 2017 in.
Enjoy! Be safe!!

Hermann en Marianne

maarten meeboer

hoi Ben, weer erg leuk om te lezen. Wens iedereen een fijn Kerstfeest van Hylkje en mij. Ben benieuwd naar je Kerstverhaal. groeten.

Marij

Lig ziek onder de wol maar wil jou toch hele mooie kerstdagen wensen in welke vorm dan ook
Twijfel er niet aan dat er mooi kerstgedachten uit malawi komen
Tevens alle goeds voor 2017 knuffel uit beers

Ben van Tiel

Name: Ben van Tiel

Was vrijwilliger bij LIYO - Likhubula Youth Organization van 30 jan 2017 tot 10 feb 2017