Home

Het vertrek

Image

Ineens is het dan 22 maart, de dag van vertrek, terug naar huis.

Airport Adis Abeba in Ethiopië 21.00 uur terwijl ik onderstaande zit te schrijven.
5 maanden geleden had ik hier ook mijn 2de tussenstop, net vertrokken uit mijn vertrouwde omgeving wetend dat 5 maanden best wel een lange tijd is. Hier werden de mensen ook steeds zwarter , wat ook wennen is als je in je eentje daar tussen zit.


De afgelopen nacht niet veel geslapen toch wel een beetje de spanning wetend dat het echt voorbij is. Gisteravond alles klaar gelegd om vanmorgen de koffers te pakken voor mijn vertrek vanmiddag, ruim op tijd (dacht ik...) . Heb vanmorgen nog gewoon de ochtend bespreking meegedaan waar iedereen altijd de dag mee begint inclusief alle 45 boys. Kort afscheidswoordje gedaan over de geweldige laatste 6 weken ,dit was min of meer ook het afscheid van iedereen daar... Daarna mijn laatste ontbijtje in het stafhouse.


Tanzania

Image

Beste lezers,

Mijn eerste stukje uit Tanzania maar eerst het laatste slotstukje uit Malawi.

De laatste week daar heb ik samen met Lotte doorgebracht. Op zaterdagmiddag heb ik haar opgehaald van het vliegveld in Blantyre. We zijn regelrecht naar mijn huisje gereden in Mpunga zodat ze zich kon installeren en een "frisse douche" kon nemen. Mijn laatste week hoefde ik niet meer te werken zodat ik alle tijd had om Lotte daar alles te laten zien hoe en waar ik de afgelopen 3,5 maand gewoond en gewerkt heb. In deze week heeft ze een beetje kunnen ervaren hoe het er in Malawi aan toe gaat. Ik had een leuk schema gemaakt zodat we in die week zoveel mogelijk konden zien en doen in die week.

Foutje laatste blog

Beste mensen,


Het laatste blog werd helaas, door een foutje, al gepubliceerd voor ik het had nagekeken op typefouten en voordat de foto's waren toegevoegd. Inmiddels heb ik dat aangepast en kunnen jullie ook de foto's bekijken.

groeten Henriëtte


p.s. ja , ik ben het die de blogs overtypt nadat Ben foto's maakt van zijn teksten en deze via Whatsapp toestuurt. Dan type ik ze over in het blog en voeg de foto's toe. Dat is de beste manier. Whatsapp gaat goed , voor de rest is het internet meestal belabberd.

Laatste stukje vanuit Malawi

Image

Beste leesvrienden,

Mijn 2de stukje in het nieuwe jaar,
en tevens het laatste stukje vanuit Malawi ! (waarom dat lezen jullie op het einde, nou niet meteen onderaan beginnen te lezen hè ;))

Eerst even een paar vragen beantwoorden voor Nellie en René, Nellie je hebt het goed gezien de vissers zitten met hun benen in de smalle opening en met hun kont op de zijkant van de boot. Op deze manier kunnen ze rechtop zittten wat veel makkelijker roeit en werkt. (trouwens proficiat met de uitverkiezing van getuigen van het boerenbruidspaar, wordt zeker een gezellige carnaval!)
René, wat ik bedoel met 'schijn bedriegt' is dat het lijkt dat het er heel relaxt aan toegaat zo op het strand, maar dat er ook hard gewerkt moet worden voor een dagloontje.

Nieuwjaar 2017

Image

Beste familie , vrienden en bekenden


Zo mijn eerste stukje in het nieuwe jaar , en ook alweer over de helft van mijn Afrika avontuur (Henriëtte en ik hebben pas symbolisch een plank doorgezaagd!).


Jullie zijn de kerstdagen en oud op nieuw alweer bijna vergeten zeker, de laatste nieuwjaarsborrels zullen ook al wel afgewerkt zijn (zoals ook de goede voornemens weer bijn vergeten zullen zijn...., was altijd wel grappig met spinningles, in de eerstee weken van januari zat de les helemaal voel en eind januari was alles al weer normaal!).


Oh ja, iedereen wederom bedankt voor de reacties en de complimenten voor mijn stukjes, wist zelf ook niet dat ik kon schrijven (moet nu natuurlijk niet langs mijn slippers gaan lopen ha ha) heb altijd gedacht, toen Lotte en Niels hun stukjes schreven, All over the world, dat zou ik nooit zo mooi kunnen, en dacht dan van wie zouden ze dat nu hebben;)

Bijna Kerst

Image

Dag beste lieve mensen, alweer mijn 3e stukje vanuit Afrika.


Als jullie dit lezen zal het bijna Kerstmis zijn!!
De tijd gaat best wel snel hier, ik verveel me geen moment . Er is altijd wel iets te doen op de projecten, in en om het huis, lezen of even naar de stad voor boodschappen of zo, maar het Kerstgevoel is toch veel anders als normaal thuis!!
Dat heeft natuurlijk ook met het weer te maken, hier is het warm en soms nat.
Bij kerst horen koude en korte dagen (de donkere dagen voor kerst...)

Maar eerst mijn begrafenis verhaaltje!!

Fietsen en stenen

Image

Hoi iedereen in het al koude gure Nederland, (denk ik;)

Hierbij mijn 2de verslag en zoals beloofd komt er het onderdeel fietsen en stenen in voor.

Maar allereerst heel erg bedankt voor jullie reacties, dit doet me echt goed en is tevens een extra stimulans om er iedere keer weer werk van te maken.
Soms voel je je toch echt ver weg van je vertrouwde THUIS, en dan is het leuk om jullie reacties te lezen!!!
Ben al wel goed ingeburgerd hier, ze kennen me al een beetje ....
in het begin voel je je zo "blank" tussen al die zwartjes...

De fiets, ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat je er letterlijk de kost mee kon verdienen, en dan bedoel ik natuurlijk geen Bart Brentjes (MTB Olympisch goud, alweer lang geleden) of een Leontien van Moorsel (op de weg...)

Voor de mensen hier kun je het grofweg in 3 groepen verdelen:
De eerste groep is de fietstaxi
De tweede groep is het transport

Mijn eerste stukje uit een zeer warm Malawi

Image

Hier is hij dan, mijn eerste stukje vanuit een zeer warm malawi.

Na een voorspoedig verlopen vliegreis (alles bij elkaar bijna 24 uur reizen!!) heb ik "voet aan wal gezet".

De reis verliep via Duitsland naar Addis Abeba (Ethiopie) en vandaar uit door naar Blantyre (Malawi). Vooral de laatste vlucht was wel relaxed, ik denk dat we met 15 man in het vliegtuig zaten!!! waar we normaal met ongeveer 300 man in kunnen. (zie foto). Bediening 1 op 3....

Hoe verder ik richting Malawi reisde hoe "zwarter" de mensen werden. Op een gegeven moment lijkt het of je de enige blanke bent. Uit het vliegtuig stappend voel je de hot-air op je af komen, heeeet!! maar je bent ook nog gekleed op herftst temperatuur.

Vertrek naar Afrika

Image

Beste lieve mensen,

Hier mijn eerste 'blog' .......

Het vertrek komt nu wel heel dicht bij , ik ben de dagen aan het aftellen de laatste dingen aan het regelen en mijn koffers aan het pakkken .

Maar allereerst de spagetti party , ik denk dat idereen wel en beetje benieuwd is
naar de opbrengst !!
We hebben maar liefst 1490,-- euro opgehaald !!!
Ik wil hierbij iedereen hartelijk danken voor jullie 'gulle' giften , natuurlijk Henriette speciaal , voor het voorbereiden van de spaghetti maaltijd (onze Aga heeft overuren moeten draaien voor het maken van al de spaghettisaus ..... ) en onze kids met 'aanhang' voor de hand & span diensten die avond ,thanks .
Ik denk dat iedereen het wel een leuke actie vond en een gezellige avond.
Uiteraard was ik heel blij met de grote opkomst ( maar ja als Henriette kookt ...)
en jullie interesse in mijn Malawi avontuur .

Alle berichten

Ben van Tiel

Name: Ben van Tiel

Was vrijwilliger bij LIYO - Likhubula Youth Organization van 30 jan 2017 tot 10 feb 2017